повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета. 02 грудня, 2005 № 221 (787)

Дев’ята спроба

Дев’ятий саміт Україна-ЄС – перша зустріч такого штибу за часів президентства Віктора Ющенка.

Проривом для європейських прагнень України він не став, проте чітко засвідчив: наша держава перебуває на новому етапі відносин із Євросоюзом.

Європейський Союз виправдав надії українського керівництва, яке від початку цього року намагалася отримати для держави статус країни з ринковою економікою. Ще за день до саміту голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив про намір ЄС надати його Україні. А вчора в Києві, сидячи поруч із Президентом Віктором Ющенком, прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером (саме ця держава нині головує в ЄС) і Верховним представником ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою, оприлюднив рішення Євросоюзу присвоїти українській економіці новий статус.

– Зміна статусу “тягне” за собою цілий логічний ланцюжок змін наших стосунків. У тому числі в політиці антидемпінгових розслідувань, митних тарифів, платежів тощо. Ми переключили режим наших стосунків на якісно інший, – прокоментував  Віктор Ющенко слова голови Єврокомісії.

Напередодні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк назвав дев’ятий саміт Україна-ЄС одним із найпродуктивніших в історії відносин, додавши, що підсумковий документ стане гарним посланням Україні й українцям. Пан Тарасюк наголосив, що саміт – це не той форум, де відбувається технічне оформлення дій. Під час зустрічі, за словами міністра, лунають лише серйозні політичні месиджі. Як очікують, узгодження технічних питань триватиме близько двох місяців. Таким чином, до кінця січня наступного року Україна вже матиме повноцінний статус держави з ринковою економікою.

У рамках саміту підписали декілька важливих документів, зокрема й Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі, що передбачає поступову інтеграцію енергетичних ринків України та ЄС. Завізована угода про співпрацю з Україною в галузі цивільної авіації дозволяє європейським авіалініям здійснювати рейси між будь-якими суб’єктами й Україною. Наша держава стала другою країною у світі, з якою ЄС підписав такий документ. Надалі очікують переговорів щодо поступової інтеграції авіаційної галузі України в європейські структури. Крім того, Україна – одна з перших держав, з котрою Європейський Союз підписав угоду про співпрацю в галузі цивільної глобальної навігаційної супутникової системи “Галілео”.

Окрім оцінок пройденого етапу співпраці з Європейським Союзом, у тому числі й відзначення “вагомого прогресу у виконанні Україною Плану дій”, у Спільній заяві сказано й про перспективи європейських аспірацій України. Так, лідери ЄС підтвердили намір ініціювати початок переговорів про укладення тіснішої угоди після завершення чинності Угоди про партнерство і співпрацю. Цей документ втрачає чинність 2008 року, і представники української влади неодноразово виголошували сподівання, що того року буде підписано документ, на зразок угоди про асоціацію, яка існувала між Європейським Співтовариством і державами Центрально-Східної Європи.

Представники ЄС висловили готовність розпочати невдовзі перемовини про створення зони вільної торгівлі з Україною. Раніше одна з перешкод крилася у відсутності статусу держави з ринковою економікою. Окрім того, нашій країні потрібно подолати ще одну нелегку перешкоду – вступити у Світову організацію торгівлі. З огляду на це, Євросоюз пообіцяв Україні надати вагому підтримку в намірах держави приєднатися до СОТ. Раніше Київ запевняв, що Україна вступить до організації вже цього року. Цього зробити, вочевидь, не вдасться. Натомість учора оптимістичні прогнози робили вже представники Євросоюзу.

– Велика різниця полягає в тому, якою була Україна рік тому і якою стала нині. Ми підписали низку угод – Україні надано статус держави з ринковою економікою, а на початку 2006 року ми сподіваємося на її успішний вступ до СОТ, – сказав прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

Дев’ятий саміт Україна-ЄС, за словами Віктора Ющенка, став “найуспішнішим” зі всіх. На тлі заяв із боку Євросоюзу про відданість України демократії, економічним реформам, верховенству права, повазі до прав людини та про нові перспективи держави, так і не пролунало слово “членство” – Жозе Мануель Баррозу обмежився фразою, що майбутнє України – в Європі. Незважаючи на це, вчорашній саміт виглядав значно щирішим і оптимістичнішим, порівняно з усіма попередніми.

Тарас Бик