повернутися Ї: кордон

Високий Замок, 17.05.2005 №85(3006) http://www.wz.lviv.ua

Трійка ЄС – Україна: конкретна розмова, заснована на прагматизмі

Засідання у форматі Трійка ЄС - Україна завжди є однією з головних політичних подій двосторонніх відносин, таким собі звірянням годинників.

Євросоюзівська “трійка” - це делегація у складі представників поточного і наступного президентства, Ради ЄС і Єврокомісії. Тобто тих, хто виробляє й ухвалює в Євросоюзі рішення. Чергові переговори “трійки” з Україною, що відбулися 30 березня в Києві, були особливими: першими з представниками нової української влади, вперше після підписання Плану дій Україна – Європейський Союз.

Саме реалізація Плану була пріоритетною темою цих перемовин і додала їм відчутної конкретики. “Ми повинні бути дуже конкретними, - наголосив на спільній прес-конференції віце-прем’єр і міністр закордонних справ головуючого в ЄС Люксембургу Жан Ассельборн. - Нам зараз потрібно втілювати в життя План дій, який ми підписали минулого місяця у Брюсселі. Вже у червні у Люксембурзі в нас буде можливість перевірити, як ми просуваємося у цьому напрямі”.

У червні відбудеться чергове засідання Ради зі співробітництва ЄС-Україна і, як свідчать висловлювання обох сторін, вони хотіли б бачити конкретні звершення. “Ми вже досягли певного прогресу у втіленні Плану дій, - підкреслила комісар ЄС з питань зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. – Наприклад, у питанні надання Україні статусу країни з ринковою економікою: у Брюсселі вже розпочато переговорний процес між комісаром ЄС з питань торгівлі Петером Мандельсоном і представником України при ЄС Романом Шпеком. Щодо полегшення візового режиму, то наприкінці квітня відбудуться технічні переговори, які дуже важливі для подальшого успішного просування в цьому питанні. Зараз ми в Європейській комісії готуємо проект мандату наших повноважень, які згодом мають бути затверджені всіма членами ЄС. Очікуємо, що це відбудеться у травні або у червні, і таким чином переговори з візового питання розпочнуться ще до наступного саміту ЄС – Україна, який має відбутися в жовтні. Прогресу досягнуто в сфері регуляторної політики, прискоренні адаптації українського законодавства до законодавства ЄС. Тут ми готові надіслати своїх експертів. Ми говоримо також про питання кордону між Молдовою та Україною - він повинен бути безпечним, там має бути забезпечено митний режим, необхідно припинити нелегальне переміщення товарів. Це дуже важливе питання, яке вирішуватиметься у тристоронньому форматі, і переговори вестимуться вже цього року. Таким чином ми працюємо, втілюємо в життя конкретні дії”.

Схоже, українська сторона також цілком усвідомлює важливість саме конкретних кроків. “Ми зосередилися на конкретних пунктах виконання Плану дій і просуванні до поглиблення взаємин з ЄС, - зазначив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. - Хочу відразу ж сказати, що ми поки що не вирішили питання щодо членства України в ЄС, але продовжуємо тримати це на контролі”. Остання фраза була сказана міністром напівжартома, і трохи пізніше глава українського зовнішньополітичного відомства додав: “Сьогодні ми сконцентрували увагу на прагматичних речах, на конкретних кроках, які мають здійснити разом Україна і ЄС в 2005 році”. “План дій ЄС – Україна – це інструмент, який наблизить вашу державу до Євросоюзу, це дуже прагматичний документ, - наголосила Беніта Ферреро-Вальднер. – І його слід використовувати саме для цього. План дій не стосується питання членства, але водночас він не заперечує нічого, що могло б статися в майбутньому”. “Ми розраховуємо на те, що ефективна імплементація Плану дій дозволить вже за кілька років перевести в практичну площину питання відкриття для України чіткої євроінтеграційної перспективи”, – зазначила під час зустрічі з “трійкою ЄС” Юлія Тимошенко.

Делегація Європейського Союзу зустрілася в Києві з Президентом України Віктором Ющенком. Під час розмов з вищим керівництвом держави йшлося про ті ж самі конкретні кроки, спрямовані на зближення України та ЄС. Були й політичні оцінки. “Ми бачили з Європи, як розвивалися події у листопаді та грудні минулого року — це дуже важливий крок для України і для світу, це важлива ознака розвитку демократичних цінностей у ХХІ столітті, - наголосив Жан Ассельборн. – Проте під час переговорів я підкреслив, що час працює проти нового уряду, адже менш ніж за рік відбудуться парламентські вибори, а перед вами стоять дуже багато завдань – це і боротьба з корупцією, і переорієнтація економіки, і утвердження верховенства права”. За словами Жана Ассельборна, в ЄС високо оцінюють зусилля нового українського уряду, спрямовані на детінізацію економіки, боротьбу з контрабандою та корупцією, підвищення соціальних стандартів через значне збільшення бюджетних витрат на соціальні програми.

Наступною важливою подією у відносинах України – ЄС стане проведення 13 червня в Люксембурзі Ради зі співробітництва. Можливо, до того часу вже можна буде говорити не лише про конкретні дії й наміри, а й про реальні й важливі звершення у реалізації Плану дій Україна – ЄС. Принаймні засідання Трійка ЄС – Україна чітко засвідчило: політична воля до цього є в обох сторін.