на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Антонов - факультет журналістики ЛНУ, Franko TV

Корупцію треба знати в лице

Громадська організація Журнал «Ї» провела перший семінар-тренінг на тему «Навчання виявленню та протидії корупції». Дискусія відбулася 29 вересня в «Музеї ідей» у Львові.

В холодний осінній вечір у підвальному приміщенні «Музею ідей» зібралися ті, кому небайдужа проблема корупції в Україні. Прийшовши на семінар, одразу згадуєш кадри з фільмів про таємні товариства, що у підземеллях вирішували, як підкорити світ. Щоправда, ГО журнал «Ї», ініціювавши проведення циклу семінарів, радо запрошує до дискусії усіх охочих обговорювати актуальні проблеми українського суспільства.

Дебютний семінар почався виступом політолога та головного редактора Журналу «Ї» Тараса Возняка, де можна було почути про те, що саме ховається за цим до неможливості «заюзаним» терміном «корупція». Возняк звернув увагу на те, що люди часто не знають суті того явища, з яким, начебто, готові боротись, саме тому боротьба виглядає малоефективною. Тому політолог звертається до етимології слова «корупція», яке походить від латинського corruptio, що, в свою чергу, означає «зіпсутість». Звідси, він робить висновок, що «корумпований – зіпсутий, нефункціональний». Тарас Возняк наголошує на тому, що не слід хабарництво ототожнювати з корупцією. Хабарництво, на його думку, лише симптом, не більше. А от корупція – то вже хвороба. Зіпсованість України, як держави, на думку редактора журналу «Ї», полягає у «зіпсованості державних механізмів, які функціонували неправильно протягом останніх 25 років». Пан Возняк також спробував дати відповідь на питання, хто є «рішалово» в нашому суспільстві. Він зазначив, що купці найвпливовіших олігархів, які, по суті, і є «рішаловами», вигідна «українська корупційна система, що була закладена ще в УРСР».

Згодом модерувати зустріч взявся аналітик Тарас Плахтій. Він знайшов корінь зла у «банях». Так, Вам не здалося, у «банях». Саме так він назвав умовне місце, де збираються «неформальні лідери» різних політичних партій та державних інститутів, щоб прийняти «кулуарне» рішення і відзвітувати своєму олігархові. Такі «бані», на думку Плахтія, і є проявом нездоровості, зіпсутості і, як наслідок, корумпованості держави. Як вихід із ситуації, аналітик пропонує «будувати більш складні громадські структури напротивагу тим баням», щоб контролювати останні. Тому, особисто я зрозумів, що, як би Вам не хотілось послати тих політиканів в баню, краще не посилати їх туди, нічого доброго вони там не надумають ).

Згодом аналітик запропонував учасникам семінару поділитись на три великі групи і обговорити у кожній з них своє окреме питання, яке стосується корумпованості України. Після чого всі учасники дискусії розділилися вже на пять менших груп, де до так званої маленької «перехресної» групи потрапили представники з трьох різних великих груп. Тут кожен відзвітував про попередні напрацювання колективу своєї великої групи і почув конструктивну критику або доповнення від представників інших груп. Потім учасники дискусії знову повернулись до своїх великих груп для корегування своїх напрацювань відповідно до почутих зауважень в «перехрестних» групах. Таким чином, тричі обговоривши одне і те ж питання, кожен присутній зміг висловити свою думку, почути конструктивну критику і вдосконалити свою модель боротьби з корупцією.

Отож, дебют вдався. Семінар-дискусія виправдав себе повністю. Організатори тренінгу ставили собі за мету разом з учасниками зрозуміти сутність самого явища корупції. Бо ж, таки правду кажуть, ворога треба знати в лице, щоб з ним боротись. А корупція, на думку ініціаторів дискусії, є головним ворогом, що не дає розвиватись країні. ГО Журнал «Ї» і далі планує організовувати подібні тренінги. Організатори мають на меті навчити журналістів, блогерів, політологів та громадських активістів з 6 регіонів України виявляти корупційнонебезпечні схеми та проводити журналістські розслідування, протидіяти корупції та захищати себе від репресій.





 

Яндекс.Метрика