на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бєлковський: Після історії з літаком Туреччина має
формальне право закрити для Росії Босфор і Дарданелли

Міжнародне право дає Туреччині право перекрити протоки з Чорного в Середземне море, що унеможливить сухопутну операцію РФ в Сирії, вважає російський політолог Станіслав Бєлковський.

 

Після інциденту з російським літаком, збитим після вторгнення в турецький повітряний простір, Туреччина отримала право скористатися положеннями міжнародного права і заборонити російським кораблям прохід через протоки Босфор і Дарданелли, сказав в ефірі телеканалу «Дождь» політолог Станіслав Бєлковський.

«Конвенція Монтре від 1936 р. дає Туреччині право у випадку, якщо відбуваються військові дії, які загрожують її безпеці, закрити Босфор і Дарданелли для будь-якої країни, що залучена в конфлікт. У нашому випадку – для Росії», – заявив Бєлковський.

Можлива заборона проходу через чорноморські протоки для російський військових кораблів ставить під загрозу постачання контингенту РФ в Сирію, сказав політолог.

«Військово-транспортні судна не зможуть виходити в Середземне море. Отже, постачання сирійського угруповання буде повністю паралізоване. Росія не зможе збільшити контингент до 25-30 тис. осіб, як заявляла раніше. Це виключить сухопутну операцію РФ в Сирії», – спрогнозував Бєлковський.

Приймаючи рішення збити Су-24, турецьке керівництво враховувало небажаність посилення позицій РФ в регіоні. Крім того, на численні випадки порушення повітряного простору країн НАТО в Альянсі втомилися закривати очі, вважає експерт.

«Досі НАТО робило вигляд, що нічого не відбувається. Що хлопчик біситься. Раз жуйку дядькові на піджак приклеїв, вдруге. Знайшлася країна, яка вирішила припинити ці тренувальні польоти російської авіації на межі фолу. Дядько хлопчика в калюжу штовхнув», – сказав Бєлковський.

Російський СУ-24 впав вранці 24 листопада в гірській місцевості на кордоні Сирії та Туреччини. Літак, який бере участь у військовій операції РФ в Сирії, збили турецькі ВВС.

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що його країна була змушена відреагувати на порушення її кордону.

Російський президент Владімір Путін, у свою чергу, назвав атаку проти Су-24 «ударом сподвижників терористів у спину» і зазначив, що турецька сторона не мала жодних підстав для нападу на російський літак.





 

Яндекс.Метрика