на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Альфред Кох

1. У 1905 році Росія фактично програла Японії війну, яку сама ж їй і оголосила. Великобританія, США і Німеччина доклали тоді величезних зусиль для того, щоб схилити Японію до підписання миру з Росією, який фактично констатував «нічию». Цей мир підписали в Портсмуті (США). При тому, що після Цусіми поразка Росії було очевидною навіть твердолобим патріотам.

Росія залишилася незадоволена підсумками цього миру, а його вигідність для себе (яку неможливо було заперечувати) повністю приписала «неймовірним» дипломатичним талантам С. Ю. Вітте і самого Миколи Другого.

2. 1 серпня 1914 р. Німеччина, у зв’язку з відмовою Росії скасувати загальну мобілізацію, оголосила їй війну. Почалася Перша Світова війна. Союзники Росії – Великобританія, Франція і, з 1917 року, США взяли на себе основний тягар війни. Всі головні битви відбувалися на Західному фронті. Там і були пов’язані основні сили Німеччини та Австро-Угорщини.

У 1918 році Росія (якою в той момент керував засланий німцями Ленін) в односторонньому порядку, всупереч вимогам її союзників, підписала з Німеччиною зрадницький сепаратний мирний договір (т.зв. Брестський мир) і вийшла з війни.

3. У 1921 році в Росії, у зв’язку з розрухою і політикою воєнного комунізму почався голод. Голодувало близько 40 млн людей. Західні країни прийшли на допомогу Совєтській Росії не дивлячись на ідеологічні розбіжності і зраду в 1918 році. Масштаби допомоги були вражаючими: так, наприклад, неурядова організація American Relief Administration (ARA) годувала 6099574 чоловік, американська спілка квакерів – 265000, Міжнародний «Save the Children Alliance» – 259751 людину, Нансенівський комітет – 138000, шведський Червоний хрест – 87000, німецький Червоний хрест – 7000, англійські профспілки – 92000, Міжнародна робоча допомога – 78011 чоловік. До першого червня 1922 р. совєтських їдалень відкрили в голодних губерніях 7000, а їдалень іноземних організацій – 9500. До осені 1922 року АRА закуповує білизну і взуття, не затребувану армією США, для роздачі її в Совєтській Росії. До кінці 1922 року завдяки зусиллям організацій, які входять до АRА, допомогу отримали понад 10 мільйонів людей.

Крім продовольчої допомоги АRА також допомагала з налагодженням медицини, вакцинації та в боротьбі зі спалахами епідемій. Представництва АRА були відкриті загалом на території 38 губерній РРФСР. За оцінками Наркомзовнторгу, АRА ввезла 36,3 мільйона пудів продовольства, медикаментів і одягу загальною вартістю 136 000 000 рублів золотом. Для годування голодуючих було відкрито понад 15 тис. їдалень. У пік активності на АРА працювало 300 американських громадян і більше 120 000 совєтських.

Після того, як голод перемогли, російська влада капіталістичний Захід оголосила головним ворогом Совєтської Росії і почалася безпрецедентна пропагандистська кампанія по підготовці війни із Заходом. Ленін заявив: «Вони продадуть нам мотузку, на якій ми їх повісимо!»

4. У 1941 році, в результаті авантюрної зовнішньої політики, Росія опинилася сама, без союзників у стані війни з Німеччиною. Восени 1941 року німці підійшли до Москви. Великобританія і США прийшли на допомогу Росії. Надано безпрецедентну допомогу (в т.ч. т.зв. «ленд-ліз») зброєю, сировиною і продовольством. Загальний розмір допомоги становив 12 млрд. доларів у цінах 1941 року, або 200 млрд. доларів в сучасних цінах. Росія погасила лише 7% цієї суми і то лише на початку 90-х років. Решту боргу списали союзники.

Одразу після перемоги в 1945 році Совєтська Росія взяла курс на конфронтацію і підготовку до третьої світової війни. Незважаючи на розруху, вона відмовилася від участі в плані Маршалла і заборонила брати участь у ньому своїм маріонеткам в Східній Европі. Тільки смерть Сталіна допомогла уникнути військового зіткнення, катастрофічні наслідки якого (з урахуванням володіння обома сторонами ядерною зброєю) неважко передбачити.

5. У 1989-1991 роках Росія стояла на порозі реального голоду, який викликала абсурдна економічна політика російської (совєтської) влади. Захід прийшов на допомогу Росії. Їй надали гуманітарну допомогу насамперед продовольством. Тільки в 1991 році безкоштовно поставили 241 тис. тонн продовольства. Крім цього виділили пільгові кредити для закупівлі у США зерна за цінами нижче ринкових. Велику допомогу надала Росії Німеччина. По всій Европі неурядові організації збирали посилки для Росії.

Тепер ми про це забули. Тепер ми вважаємо, що ніякого голоду не було і не могло бути. А західна гуманітарна допомога (в чергах за якою люди один одному мало очі не видряпували) – була не потрібна. Як тільки Росія трохи оклигала і «наростила жирок», ми одразу ж знову вступили в конфронтацію із Заходом. Тепер ми знову в «кільці ворогів» і «підступний» Захід (виявляється!) весь час (!) тільки й думає про те, як прикінчити Росію, захопити її територію, а її населення – поневолити.

Може, щось в консерваторії змінити?





 

Яндекс.Метрика