на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Александр Смолянский

Катарська схема Кремля:
продати сирійську «козу»
і відвернути увагу від України і «Боїнга»

Путін закриває український фронт на час Генеральної Асамблеї ООН. Ми уже раніше розглядали спроби Кремля намацати шляхи зближення із Заходом на загальному ґрунті боротьби з тероризмом.

Через місяць почали проступати конкретні обриси і цілі цієї стратегії.

 

Донбаський глухий кут

Після Дебальцеве та підписання Мінська-2 російська військова стратегія на Донбасі точно зайшла в глухий кут і досягла всіх можливих «червоних ліній» – дипломатичних, політичних, економічних і чисто військово-оперативних. Будь-яка подальша ескалація Росією війни на Донбасі загрожує викликати додаткову хвилю санкцій, при тому, що повільна отрута вже застосованих раніше каральних заходів Заходу проти Росії явно вже почала згубно діяти на російську економіку. Гра на перевиробництво нафти на світовому ринку викликала подальше падіння цін і автоматичне падіння курсу рубля стосовно долара. Криза в Китаї ще більше погіршує цінові перспективи нафти у бік подальшого падіння.

За півроку російські куратори так і не змогли сколотити з місцевих донбаських кадрів хоч якусь подобу армії, здатну вести самостійні наступальні дії проти ВСУ. Сам же контингент російських військ, розгорнутий на окупованій території, перетворився з ударного компонента на фактор стримування ВСУ. Промацування боєм сил АТО під Мар’їнкою та Старогнатівкою показало, що сепаратистам нічим відповісти на перекидання резервів ЗСУ на передній край, окрім як введенням в дію ударної авіації. Але це явно не вдасться замаскувати під армію ДНР-ЛНР, і це стане свідченням прямої агресії РФ і спусковим гачком для нових санкцій Заходу проти Росії.

 

Останній кидок на південь

Упродовж серпня Кремль, слідуючи заповітам знаменитої книги Володимира Вольфовича Жириновського «Останній кидок на південь», готувався помити свої чоботи в теплих водах хоч не Індійського океану, але Середземного моря.

Озвучена в столиці Катару Доха ініціатива Сергія Лаврова сколотити міжнародну коаліцію проти ІДІЛ за участю Заходу, арабських країн, курдів, Ірану і Башара Асада, залишилася без уваги основного адресата – Заходу. Обама заявив, що головною умовою боротьби з ІДІЛ є усунення від влади самого Башара Асада.

Як стверджують дипломатичні джерела на Близькому Сході, Росія та Іран підготували новий спільний план, який має стати «пропозицією, від якої Захід не зможе відмовитися».

 

Продати сирійську козу

Російським спецслужбам вдалося організувати наприкінці липня візит всемогутнього глави сирійських спецслужб і радника Башара Асада з безпеки Алі Мамлюка в Саудівську Аравію і Оман та зустріч з міністром оборони Саудівської Аравії, кронпринцем Мухаммедом бін Салманом, де сторони обговорили способи припинення громадянської війни в Сирії.

Поки російська артилерія все літо обстрілювала позиції ВСУ в зоні АТО, російська дипломатія і спецслужби були зайняті організацією таємних зустрічей сирійської верхівки і сторін, залучених в конфлікт.

Сьогодні загальний план щодо Сирії, вироблений під керівництвом Москви і Тегерана, виглядає так.

Башар Асад, розуміючи, що він є головним каменем спотикання і в жодному разі не зможе утримувати владу, сам попросив про свою відставку, але з гарантіями імунітету і безпеки. Владу потрібно передати його раднику Алі Мамлюку.

Сама відставка Башара Асада має відбутися тільки після завершення розгортання російського контингенту в Латакії. У її околицях вже помічено розгортання великої військово-повітряної бази. Російський контингент повинен забезпечити захист алавітської меншини, з якої походить сам Башар Асад і який спирається в основному на алавітів.

Самі алавіти є головною потенційною мішенню повної етнічної і конфесійної чистки в разі падіння нинішнього режиму.

По-перше, головною причиною є помста за сотні тисяч убитих сунітів. Всупереч розхожій думці, головними відповідальними за масову загибель мирного населення в Сирії не є терористи ІДІЛ, а урядові війська, і проурядові ескадрони смерті – «шабіха» («привиди»). Це повний аналог українських тітушок – в основному колишні спортсмени, які займалися до війни рекетом. На їхній совісті – масові тортури і страти мирного населення. Урядові війська відповідальні, в тому числі, і за застосування бойових отруйних речовин і стирання з лиця землі цілих міст.

Друга причина – економічна. Алавіти займають майже все морське узбережжя. Якщо алавітами забезпечити анклав, то вони повністю закривають сунітам вихід до моря. Але через 4 роки громадянської війни, алавітська громада занадто знекровлена тотальними мобілізаціями і масовою загибеллю своєї молоді на війні, і не в змозі самостійно захиститися від неминучої сунітської різанини у випадку поразки Асада.

Незважаючи на те, що секретні переговори все ще тривають, очікується, що Европа і США загалом повинні погодитися з планом, а сирійська опозиція, як завжди, знову розколеться.

 

Схема для ООН

Варто очікувати, що Путін поїде на Генеральну Асамблею ООН саме з сирійською схемою. Путін сам вирішив очолити російську делегацію на перший період Генасамблеї, після чого керувати роботою делегації в Нью-Йорку залишиться Сергій Лавров.

Путіну критично важливо зірвати на засіданнях та обговореннях Генасамблеї будь-які розмови про відповідальність і покарання Росії за збитий над Донбасом «Боїнг», до чого керівництво РФ і особисто Путін мають безпосередній стосунок. Адже перекидання в зону бойових дій комплексу «Бук» могло санкціонувати тільки вище керівництво РФ.

Вже кілька тижнів Росія прямо демонструє свою військову присутність в Сирії і підготовку до боротьби з ІДІЛ. Сирія стає головною «пральнею» російської армії і найманців, де чорних псів – донбаських агресорів і терористів, потрібно відмити добіла і стати борцями з тероризмом, цілком рукопотисними для Заходу, який не зможе собі більше дозволити продовжувати санкції проти таких гідних людей. Майже як союзники по антигітлерівській коаліції при улюбленому Сталіні.

Знімальні групи «Лайфньюс», які переїхали з Донецька в Сирію та припинили висвітлення «подвигів» Мотороли, який і сам кудись пропав, тепер глаголять з передових позицій армії Башара Асада.

Вже більше року сама поява «Лайфньюс» – абсолютно безпомилковий маркер напрямку головного удару російської військової машини та пропаганди.

У Нью-Йорку у Путіна є всього два інструменти для замилювання теми «Боїнга» і відволікання уваги від власної агресії проти України. Перший – це просто роздати хабарі валізами доларів дипломатам бідних країн. Але цей варіант не подіє на західних дипломатів. Для них призначена сирійська схема спільної або ініціативної російської боротьби зі світовим тероризмом.

 

Югославські граблі

Вся схема виглядала б красиво, якби Путін не завдав удару Европі нижче пояса, організувавши навіть не потік, а гігантський флеш-моб сирійських біженців в Европу.

Натовпи сирійців проникають всередину ЕС і Шенгенської зони на суші під керівництвом сербських провідників, які провели десятки тисяч сирійців в Угорщину.

Можна і не сумніватися, що в цих натовпах знаходяться і бойовики ІДІЛ, і офіцери сирійських спецслужб, завдання яких організовувати провокації і порушувати ненависть місцевих бюргерів.

Це має стати ударом по всіх европейських урядах, від Греції до Скандинавії, по самій Шенгенській зоні, по всьому ЕС, і особливо – по головних гуманістах, які за збігом обставин є головними ініціаторами санкцій проти РФ.

Поки що перші особи ЕС намагаються зберегти обличчя, пропонуючи для розміщення біженців власні будинки і привітно приймаючи їх.

Але Путін і Башар Асад можуть серйозно прорахуватися і стрибнути на югославські граблі.

Цього року виповнилося 20 років з часу закінчення війни в Боснії. Слід нагадати, що лідери боснійських сербів Радован Караджич і Ратко Младич заплатили власною свободою саме за те, що хотіли набити Европу боснійськими біженцями. Потік біженців став спусковим гачком військової операції США і НАТО проти боснійських сербів.

Младіч і Караджич потім самі ховалися 15 років, але врешті-решт довічно оселилися в камері в’язниці в Гаазі. Та ж доля спіткала і вже покійного Мілошевича за те саме – за флеш-моби вже косовських біженців в ЕС.

У подібних проблем біженців в ЕС є тільки одне крайнє рішення – військове, спрямоване на знищення режиму, що провокує ці неконтрольовані потоки людських мас, які втікають від смерті в Евросоюз.

І Путін сам провокує НАТО на цю крайність – на початок військової операції. Франція і Великобританія вже продумують початок участі своїх ВПС у кампанії проти ІДІЛ. Так що цілком можливо, що сирійська схема Кремля виявиться палицею з двома кінцями, яка вдарить і по самому Путіну.





 

Яндекс.Метрика