на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Станіслав Бєлковскiй, російський політолог

Путін і неврози

Чому російським медіа не варто спішити вмирати

Приходять часи, коли краще обговорювати вторинні джерела – інтерпретації, коментарі і тлумачення, ніж першоджерела – безпосередні сакральні слова царів, первосвящеників і прирівняних до них федеральних осіб. Тому нова розмова про Владіміра Путіна і його опонентів піде у нас через призму недавньої колонки Міхаїла Зигаря про поліцейське самогубство російських незалежних ЗМІ.

Головна теза колонки: вторгшись в простір приватно-сімейного життя президента РФ, останні незалежні засоби масової інформації перейшли межу, за якою кремлівський тиран ще міг дозволити собі дарувати їм життя. Далі – тиша, вона ж політична смерть, на яку останні незалежні самі і напросилися. Це навіть схоже на те, як американський обиватель, замисливши самогубство, нападає на поліцейського з іграшковим пістолетом, щоб отримати державну кулю в змучений життям лоб.

Висновок Міхаїла Зигаря вагомий і має право на існування. Але я все ж хотів би уточнити окремі критерії, параметри і оцінки, наведені одним з кращих наших публіцистичних кремлезнавців сивої давнини.

 

Путін і його нерви

Отже, чи розчавить в найближні місяці ВВП все медіаживе, що залишилося в РФ?

Універсальна правильна відповідь: невідомо. Спеціальна правильна відповідь: когось розчавить, а когось і ні. Загалом, незалежних російських ЗМІ залишилося не так багато, скоро про це дізнаємося на практиці.

Питання в тому, як ми можемо і чи можемо взагалі реконструювати логіку поведінки найвищого в цьому медіапитанні.

Як говорив Бєнєдікт Єрофєєв, якщо тут є система, то якась нервова.

Історія свідчить, що у Владіміра Путіна бувають два базові агрегатні стани: сильна невротизація і відносний спокій.

Невротизується він тоді, коли ситуація в РФ, на його думку, небезпечно виходить з-під контролю. Така поведінка властива кожному класичному контроль-фріку (фанату вселенського контролю), до лав яких, звичайно, належить і теперішній російський лідер. Наприклад, 2011 рік (не враховуємо ранньопутінську історію). США і їх васали-сателіти (як вважає Путін, звичайно) організували «арабську весну» і скинули конструктивних автократів на кшталт Мубарака і Каддафі, поставивши на грань існування відразу кілька арабських країн, перш за все – соціально щедру Лівію.

Тут стає майже очевидно, що такий самий сценарій чекає і на РФ. І плюшевий Д. А. Медведєв, з його вічною готовністю перезавантажити все і всіх, ситуацію під контролем не втримає.

Отже, В. В. треба повернутися в Кремль ще на шість (мінімум) президентських років, щоб убити загрозу в зародку.

Те, що сталося на рубежі 2011/2012 рр. (за фінансової підтримки американців, а як же іще?) – Болотна площа з проспектом Сахарова – тільки підтвердили версію: Росію хотіли пустити по лівійському шляху.

І, крім повернення в Кремль, Путін провів нову зачистку політичного поля. Головне – перекрив навіть найменші канали іноземного фінансування політичних неподобств. Бо від таких каналів все зло, а без закордонних грошей в XXI столітті російський бунт не релевантний.

Коли ж справу було зроблено, настали прохолодні дні жаданого спокою.

Перед сочинською Олімпіадою (днями якраз відзначали другу річницю її відкриття) помилували Ходорковського, відпустили на волю співачок-художниць з Pussy Riot, віддали голландському королю і королеві екологів з Greenpeace, які в ганебному божевіллі намагалися штурмувати морську платформу «Газпрому» «Прирозломна».

Взагалі, на початку 2014-го багато хто в Кремлі і навколо сподівалися, що ВВП ось-ось повернеться до цінностей істинно ДАМського перезавантаження. І, одразу після безсумнівного тріумфу наших спортсменів на зимовій Олімпіаді, обернеться до Заходу розгладженим, як оксамитова серветка, і усміхненим, як у Мони Лізи, лицем.

Але прийшло 22 лютого 2014 року. Українська Революція Гідності, вона ж, зрозуміло, (анти) державний переворот за вашингтонським сценарієм. З втечею Януковича і иншими необов’язковими бонусами.

І невротизація почалась знову.

Лідер чітко усвідомив в той момент, що з тижня на тиждень війська НАТО увійдуть в Крим. А звідти вража ядерна ракета долетить до Кремля так швидко, що й вартовий Боровицьких воріт не встигне вийти з похмільного заціпеніння. А отже, все знову повториться як в Лівії, де кар’єра тирана Каддафі завершилася зґвалтуванням за допомогою держака лопати.

Перезавантаження-2 терміново відмінили, почалась гібридна війна.

І так далі, циклічно.

У 2015-му Путін, скоріше, тяжів до відносного спокою. Санкції здавалися не страшними, війна в Сирії – мудрою, Захід – нерішучим. А головне, все під контролем, отже, прорвемось.

Але до кінця року дещо змінилось. Вороги перейшли відразу дві червоні лінії, які раніше не наважувались перетнути.

По-перше, як правильно зазначає пан Зигарь, почали «обробляти» рідних і близьких лідера.

По-друге, викрили в причетності до корупції не просто путінське оточення, а вже особисто його, ВВП. Причому не силами клоунів на кшталт Бєлковського, який звивався з цією темою ще з 2007 року. А офіційними американськими устами.

Спершу – Адам Шубін, начальник фінансової розвідки США OFAC (Office of Foreign Assets Control). Ім’я говорить саме за себе: погодьтеся, є в ньому щось польсько-литовсько-зрадницьке, придатне для Смутного часу. Мнішек, Вишневецький і Курбський воєдино. Такий цілком міг би в инші часи сидіти в Самбірському замку і розробляти плани ядерного удару по Годунову, якщо не гірше.

А далі взагалі Джошуа Ернест, прес-секретар, транслятор особистих поглядів Барака Обами. Отже, Обама дав добро, і всі розкриття-розслідування-копання в білизні – ланки одного ланцюга.

То чи не йде до того, що рідних дітей Путіна утягнуть в щось антикорупційне, з арештом активів і т.д., – ось в чому питання.

Звідси і дещо панічна реакція верховного керівника. Всупереч звичній практиці ігнорування завідомо неправдивих вигадок, покликаних зганьбити самого ВВП, цитувати англосаксонські звинувачення взялися навіть федеральні телеканали, популяризуючи їх тим самим серед вірного електорату. А це скоріше чиясь лють, ніж пропагандистський професіоналізм.

Так що нова невротизація почалася, і гуманітарні погроми дуже ймовірні. Але не факт, що тотальні і, що після них ніякої вільної журналістики у нас взагалі не залишиться.

Джерело можливого порятунку – все в тому ж світогляді Путіна.

Великий вождь, напевно, все-таки вважає вкрай незручною надмірністю свободу слова як таку – щось, що не приносить особливої користі, зате постійно заважає жити і працювати.

Але він не може вважати реальними ворогами ті чи инші конкретні ЗМІ. Тому що в його очах останні не наділені реальною суб’єктністю. Вони не самі по собі, а на замовлення або за наказом. Не четверта влада, як вони самі про себе досі думають, а інструмент в руках ворогів.

Хіба (думає він) РБК саме розслідувало історію про Єкатєріну Тіхонову (дочку), «Собєсєдник» – про Артура Очеретного (нового чоловіка колишньої дружини), а BBC – про високі мільярди? І Сєрґєй Канєв особисто, за власною ініціативою, вивчав таємниці Марії Путіної-Фаассен?

Ні. Це все американці з англійцями плюс якісь їхні РФні оператори.

До того ж внутрішні зрадники, розчаровані «кримнашем» і санкціями, можуть зливати фактуру, а це вже справді недобре. Ось з усіма цими партнерами-опонентами і треба розбиратися. І розберемося.

Якщо якийсь ЗМІ потрапить під роздачу, не шкода, хоча це і не є метою. Хто зможе вижити – великий молодець.

Ще, можливо, під прикриттям путінських образ можуть зводити медіарахунки сановники і бізнесмени рангом нижче. Вони і страшніші, тому що більше ображаються і краще знають те м’ясо, на пожиранні якого їх спіймали.

Але це не Путін.

Його потужна прицільна відповідь на високій невротичній ноті повинна вцілити прямо в штаб глобального противника. А не в продажні столичні редакції, сто років би про них нічого не знати.

От велика війна в Сирії – це, наприклад, гідна відповідь. Там фактури і м’яса вистачить на всіх.

До повернення урядової душі в системно спокійний стан.

 

Самогубство і ЗМІ

Ніщо, втім, не скасовує істинності гіпотези про спробу самогубства деяких ЗМІ. Не стільки американського і поліцейського, скільки нашого російського, літературного. Як у Пушкіна – головного, архетипного самогубця такого типу.

Думаю, Алєксандр Сєрґєєвич спеціально організував свою дуель з Дантесом: треба було якось піти. Після виконання земної місії головного генія. Через неможливість зробити більше, ніж вже зроблено.

Але це окрема пісня, у виконання якої зараз не будемо занурюватися.

Незалежні російські ЗМІ, скільки б їх з нами не залишалося, переживають, як мені здається, несвідому кризу веселого відчаю. Їх місія теж близька до завершення. З одного боку, простору для звучання вільного слова вже дуже мало лишилося, а буде ще менше. З иншого боку, в епоху путінської монетократії дійсно зникло відчуття четвертої влади – і навіщо творити? Якщо слово твоє не звучить набатом і мало кого розбудить, навіть в розрідженому повітрі державного (за)мовчання.

При такому очевидному наближенні кінця не можна просто вийти з гри: люди, які залишаться живі, не зрозуміють. Все-таки ми православні, отже, формально на самогубство не маємо права. Але ми такі хитрі православні, що хочемо ще поторгуватися з Господом, щоб він прийняв наші мотиви і дозволив красиво померти.

Я не хочу критикувати наші ЗМІ за формат і метод самогубства, тим паче засуджувати когось.

Але в контексті все ж згадаю таке.

Святий Діонісій Паризький (III століття), якому погані язичники відрубали голову, не кинув її одразу – він довго ніс свою голову під пахвою до храму, акуратно поклав в потрібне місце і лише потім упав замертво. Згідно з російським православно-язичницьким повір’ям, він пройшов без голови на плечах цілих вісім паризьких верст.

Св. Діонісій (той самий Сен-Дені) був би ідеальним покровителем російського слова сьогодні, на початку другої половини другого десятиліття XXI століття. Щоб встигнути договорити, додивитися і доробити, не треба поспіхом викидати голову, якою б відрубаною вона не здавалася.

 

https://snob.ru/selected/entry/104278

 





 

Яндекс.Метрика