на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олексій Філановський

«Еліта» проти реформаторів

Відставка Абромавічус, а головне, реакція Порошенка на неї, абсолютно однозначно поділили тендітну виконавчу владу на дві стійкі фракції.

Перша – «еліта». Це люди, які оточували і оточують президента і прем’єра. Люди «авторитетні», «смотрящі» і «рєшающі». Ці люди ніколи не працювали в звичному сенсі цього слова. Вони завжди крали і держава була їхньою годівницею.

Їхня головна мета в житті – знайти живий грошовий потік, і присісти на відсоток. Вони бачать цю мету і не бачать перешкод.

Їхній «кодекс честі» заснований на безумовному приматі цієї мети. І вони поважають один одного тим більше, чим більше досягли успіху на шляху особистого процвітання за рахунок державних ресурсів.

Це непотоплюване коло людей, які будуть підтримувати один одного завжди, під розмови про «національну злагоду», «неприпустимість розколу», «спадкоємності» і «стабільність».

Ці люди і справді вважають себе «елітою», а тих, хто не поділяє їхні цінності – не сприймають, як партнерів, рівних собі.

Друга фракція – реформатори. Їх практично нав’язала «еліті» Европа і Америка, і вони бачать мету свого життя і діяльності в справжніх реформах. З погляду «еліти» – вони «лохи», корисні в тактичному плані, але не гідні справжнього партнерства.

Якщо Яценюк вже давно визначився на чиєму він боці, то Порошенко, можливо в пам’ять про Майдан, можливо під тиском зарубіжних партнерів, певний час підтримував ідеологічно чужих реформаторів.

Але крихкість системи була очевидною.

І найбільше розчарування дня для мене – це не відставка Абромавічус, а реакція Порошенка.

Міністр окреслив проблеми і назвав прізвище. Причому міністр, за плечима якого реальні реформи (я зсередини спостерігаю за однією з них – реформою держзакупівель, і можу констатувати, що команда МЕРТ працює приголомшливо).

Президент-реформатор мусив би відреагувати негайно.

Президент з «еліти» показав чіткий намір зберігати видимість статус-кво, беззастережно підтримуючи «своїх». Кононенко яскравий представник «еліти», і він недоторканний. Це цивілізаційний вибір Порошенка.

Тепер всі ми живемо в реальності, коли «еліти» гранично консолідовані, і сповнені рішучості поховати Майдан.

Втім, на наше щастя у нас ще є союзники за кордоном, які, здається, теж шоковані відвертим порошенківським «крадуть всі».

Консолідація старих «еліт» – дуже поганий знак. Але потужні громадські процеси, що відбуваються в Україні, сильніші за цю консолідацію.

І тих, хто цього не розуміє, чекають сюрпризи.

 

https://site.ua/aleksey.filanovskiy/2578-elita-protiv-reformatorov/

 





 

Яндекс.Метрика