на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Григорьянц

Після вибухів у Брюсселі европейська відповідь для Росії однозначна і убивча

Для раптового нападу на Европу, нищівного удару по її політичних і громадських центрах, те що сталося в Брюсселі, звичайно, жахає, але все ж – не дуже вагомо.

Зате европейська відповідь однозначна і для Росії убивча. Британський прем’єр Девід Кемерон назвав це війною, французький прем’єр, здається, навіть випередив його («Европа – в стані війни»), Юнкер, Магеріні, европейські парламентарії – всі одностайно говорять про війну. Але ніхто не називає ІДІЛ. Тільки брюссельський прокурор, який вимушений бути відвертішим, говорить прямо, що немає підстави вважати ІДІЛ організатором вибухів. Тільки один з українських лідерів відкрито каже, що вибухи в Брюсселі влаштувала Росія, а иншим і говорити нема чого – европейську війну свідомо оголосили.

В цьому і полягає поразка Росії. Мабуть, бельгійські та французькі спецслужби не такі вже й погані і вийшли прямо до центру терористичного підпілля. Було схоже, що всіх їх заарештують і намічених терактів взагалі не буде. Тим більше, що заарештовані терористи не тільки не захотіли стали смертниками в Парижі, але схоже, почали давати відверті свідчення. І не про ІДІЛ, як і сказав брюссельський прокурор. І довелося наспіх з першими-ліпшими людьми підривати хоч щось. Дивний, найкрасивіший аеропорт в Европі до кінця підірвати не вдалося – половина терористів кинули свої бомби і пояси шахідів та розбіглися. Вибух в центрі відбувся (в метро шуман-мальбек), але, мабуть, його планували зовсім инакше – якщо і не всередині палаців Ради Европи, Европарламенту – туди увійти не так просто: фотографують на вході сітківку ока, то вже у всякому разі на урочистих завжди заповнених площах перед ними, можливо, біля гігантських скляних стін або повітряних переходів. Для цього потрібні були гігантські сумки з вибухівкою і це був би справжній удар по серцю Европи, як і повне знищення аеропорту, удар показав, що европейцям, в тому числі і їхнім лідерам, вже нікуди рятуватися.

А так кинули кілька гігантських бомб, явно призначених для вулиці, в метро, на станціях, де навіть в годину пік пасажирів мало. Але негативного ефекту таки досягли – европейці зрозуміли, що Росія їм оголосила і розпочала проти них терористичну війну. Европейці об’єднуються, звичайно, вони будуть чинити опір і воювати.

Весь російський істеблішмент від Путіна і до останніх наймерзотніших депутатів і оглядачів в цьому становищі заметушився, застогнав, заскавулів – чому ви нас не кличете на допомогу, ми вам видамо всіх терористів. Щоб показати свою корисність трьох білорусів впізнали в арабах. Але нікого вже обдурити не вдається. ЦРУ попередило, що і в Брюсселі, і в инших містах Европи треба готуватись до нових терористичних актів. У ЦРУ це, ймовірно, агентурна інформація, та я, який нічого не знає, але пам’ятає історію, сказав би те ж саме. Путіну сьогодні, як багато років тому Шакалу (Іллічу Раміресу Санчосу – стажисту школи терористів в Балашисі), сьогодні потрібні «козирі» для порятунку своєї мережі в Европі, для створення хоч якихось лазівок, жалюгідних переговорних майданчиків, щоб нова залізна завіса навколо Росії не стала абсолютною. Шакал свого часу влаштував близько десятка терактів у Франції, а потім запропонував Єлисейському палацу – у Франції більше терактів не буде, але французька поліція повинна перестати цікавитися терористами. І кілька років це працювало – Франція стала санаторієм для палестинців і німецьких терористів. Але потім все ж Шакала араби продали і він довічно сидить у французькій в’язниці (цікаво, чи продадуть брати Ковальчуки та Ротенберги в Гаагу за копійки Путіна?).

Але тоді Франція була сама – вийшла з НАТО і ще не було зрозуміло, як стало відомо тепер, що за европейським і близькосхідним тероризмом, за італійськими «Червоними бригадами», німецькою групою Баадер-Майнхоф, алжирськими таборами палестинців (про сімферопольську школу взагалі ще не знали) і самим Шакалом твердо стоїть Луб’янка. Ще не була так прямо, як сьогодні, оголошена терористична війна Европі, а тому і вдалося на якийсь час Шакалу домовитися з Францією.

Але кому сьогодні, коли всім все зрозуміло, Путін може запропонувати такий ультиматум – ми припинимо теракти, а ви все глибше будете пускати нас до себе, щоб в Европі вже не залишилося нічого людського? Перший удар по Европі виявився невдалим, другого такого ж масштабу Европа вже не допустить. Починається гнилий кривавий европейський Донбас, як і на Донбасі війна офіційно не буде оголошена, але в результаті, це загибель для Росії. Втім, ще трохи поваримось у власному лайні – у нас надзвичайна здатність до виживання.

 

http://ehorussia.com/new/node/12207

 





 

Яндекс.Метрика