на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Кирило Сазонов

Баранів на шашлик не запрошують

Росія обурена. Не до глибини душі (останнім часом багато хто сумнівається, що там десь всередині у неї є душа, а не маленька мавпочка з гранатою), а до самої глибини кишені. Підступна Саудівська Аравія обвалює нафтові ціни, збільшивши видобуток на 1,5 млн барелів за добу. А підступний Захід зняв санкції з Ірану, який готується дуже серйозно вийти на ринок зі своїми обсягами.

 

При цьому Кувейт заклав у бюджет на наступний рік ціну своєї нафти на рівні близько 30 доларів за барель, а Саудівська Аравія виходить з прогнозу від 29 до 37 доларів за барель. Але головна біда це навіть не падіння цін.

Ще важливо – на початку осені 2015 р. вперше в історії польські НПЗ почали закупівлю нафти в Саудівській Аравії, а на початку листопада першу за два десятки років партію саудівської нафти доставили ​​в Швецію. Ті країни, які нафту не видобувають, просто збільшують її запаси. Благо, пропозицій на ринку дуже багато. Иншими словами, країни ОПЕК за підтримки США і Евросоюзу, не порадившись з Москвою, почали просто видавлювати її з ринків. Ціною і новими контрактами.

І вже не важливо – чи введуть в березні (плюс-мінус місяць) формальне ембарго, а чи потрібний результат отримають за допомогою ринкових інструментів. Важливо, що цей результат буде – різке скорочення доходів Кремля від експорту вуглеводнів. А це взагалі більше половини всіх доходів російського бюджету. Тобто – вирок. Ціни стануть нижчими, і продавати вони будуть менше. Ось така реальність на зуб.

Коли Кремль вирішив, що міжнародні правила пристойності це така собі «ліва» ідеологія для боягузів, він добряче помилився. Тепер прийшов час платити по рахунках. А в рахунках зазначено, що ця країна в існуючому вигляді і з нинішнім режимом зайва на святі життя. І раді б у Кремлі все повернути, але тут система серйозна: вхід рубль, а вихід – два. Можна побажати приємного польоту. Не можна порушувати правила співжиття. І не вдасться відгородитись від усього світу. Тому що баранів на шашлик не запрошують. Але вони в ньому обов’язково беруть участь...

 

https://site.ua/kirill.sazonov/2135-baranov-na-shashlyk-ne-priglashayut/

 

 

 


Яндекс.Метрика