на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

The Wall Street Journal

Королева Елізабет II

Протягом семи десятиліть монарх забезпечувала стійке і скромне лідерство.

 

Курйоз історії в тому, що два найвидатніші британські монархи за останні двісті років були жінками: Вікторія, яка була королевою з 1837 по 1901 рік і визначила вікторіанську епоху піднесення Британії до світової потуги; і Елізабет II, яка стала королевою 1952-го й померла в четвер у віці 96 років після взірцевого правління в епоху, що стала випробуванням британської єдності і стійкості.

 

В наші дні про британську монархію у світі думають з точки зору целебритів та родинної мелодрами: Діана і Чарльз, принц Ендрю і Джеффрі Епштейн, втеча Гаррі і Меган Маркл від своїх королівських обов'язків заради життя в Північній Америці.

 

Але для британців королева була надійним символом національної єдності протягом семи бурхливих десятиліть. Її правління почалося після Другої світової війни і розвалу імперії, коли прем'єр-міністром був Вінстон Черчилль, продовжувалося під час Холодної війни і економічного спаду Британії при [лейбористському] соціалізмі, її відродження при Марґарет Тетчер, а останнім часом – виклики суверенітету, пов'язані з Brexit і закликами до незалежності Шотландії.

 

Саме її правління було власне результатом кризи конституційного ладу Британіїконтраверсійного зречення 1936 року, коли її стрийко Едвард VIII поступився престолом своєму молодшому братові, щоб одружитися з розлученою американкою. Ця буча поставила молоду Елізабет у чергу наступності і практично гарантувала, що вона успадкує від свого батька, короля Джорджа VI, інституцію, яка все ще відновлює свою довіру.

 

Її країна потребувала цієї інституції у спосіб, який іноземцям часто важко зрозуміти. У міру того, як стара імперія перетворювалася на Співдружність, і в міру того, як нації в складі Сполученого Королівства боролися за нові конституційні механізми, монархія доводила, що має стабілізуючий вплив на країну, що перебуває на перехідному етапі від великої держави до все ще значної.

 

Багато в чому це результат підходу королеви Елізабет до своєї посади. Вона уникала політики, що було складно зробити її синові і спадкоємцю Чарльзу. Її особисті погляди на важливі політичні питання правління, від Суецької кризи до Brexit, залишалися невідомими протягом багатьох років після подій, а іноді й донині. Вона опанувала мистецтво бути на очах у публіки, не приваблюючи уваги таблоїдів, чого не скажеш про її дітей та онуків.

 

Ці риси зробили її рідкісним явищем в сучасному світі: улюбленою національною фігурою, яку поважають у всьому світі. У моменти кризи вона була тією, до якої британці зверталися по натхнення – не так давно вона виступила з важливим зверненням "Ми зустрінемося знову" в розпал пандемії коронавірусу 2020 року. Її унікальна харизма мала тенденцію приховувати анахронізм будь-якої спадкової монархії, що питання про те, чи отримає країна потрібного їй лідера в потрібний час, залишає напризволяще.

 

Те, як британська монархія адаптовуватиметься і процвітатиме за нинішнього короля Чарльза III, в нашу інтенсивну медіаепоху значною мірою залежатиме від того, наскільки він засвоїв приклад своєї матері. Сполучене Королівство може вважати себе щасливим, бо мало скромне лідерство королеви Елізабет.

 

https://zbruc.eu/sites/default/files/images/2022/09/z1662728806a14i.jpg

 

Queen Elizabeth II
The Wall Street Journal, 9.09.2022

https://zbruc.eu/node/113078