на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тімоті Снайдер, історик, професор Єльського університету

Світові треба більше думати про український народ
і менше про проблеми путіна

Американський історик Тімоті Снайдер заявив, що безглуздо оберігати владіміра путіна від відчуття прийдешньої поразки. Про це він написав у своєму твіттері.

 

Снайдер наголошує на тому, що путін править у віртуальній реальності, де завжди є шлях до втечі. Його не можна загнати в кут в Україні, бо Українасправжня.

 


«Людям в інших суспільствах важко зрозуміти, що путін диктатор, який контролює ЗМІ своєї країни. Він править,  постійно змінюючи тему. Востаннє, коли росія вдерлася в Україну, [російські] ЗМІ з дня на день змінювали тему на Сирію, і росіяни підхопили [цю тему]. Коли в лютому цього року росія вдерлася в Україну, ЗМІ швидко перейшли від заяв про те, що вторгнення неможливе, до того, що воно неминуче. росіяни підхопили», — зазначає він.

 


Снайдер наголошує: якщо путін зазнає поразки в реальності, то просто оголосить про перемогу по телебаченню, а росіяни повірять йому або вдадуть, що повірили. Для цього йому не потрібна допомога Заходу.

 

«Безглуздо створювати «вихід» у реальний світ, коли путіну потрібно лише одне у віртуальному світі, який він повністю контролює. Влада путіна над ЗМІ буде повною до моменту її припинення. Немає жодного варіанту, коли наші дії в реальному світі можуть змінити ситуацію. Або наші пояснення про реальність для нього непотрібні, або неактуальні. Гротескно просити українців ухвалювати рішення про війну задля комфорту російських телепродюсерів, які й так не керуються реальним світом», — зазначає він.



Снайдерові ідеться про те, що таке нерозуміння росії з намаганням пояснити стан справ путіну змусить війну тривати довше, відволікаючи від простої необхідності російської поразки.

 

Письменник зауважує, що в Україні ситуація зовсім інша: є преса, якою уряд не керує, а президента обрали демократично. На думку Снайдера, Зеленський, на відміну від путіна, має взаємодіяти зі своїм народом, щоб припинити війну, тому йому потрібна допомога, як для перемоги у війні, так і для того, щоб розповісти українцям, що буде далі.


«На відміну від російських солдатів, українцям більше нікуди подітися. Вони не можуть просто піти додому. Війна відбувається в їхній країні. Вони повернуться до своїх домівок і відбудуються. Закінчити війну означає більше думати про український народ та його майбутнє і менше турбуватися про проблеми, яких насправді путін не має», — підсумовує він.

Нагадаємо, раніше Снайдер заявив, що Німеччина спонсорує російський фашизм, а також  писав про історію пакту Ріббентропа-Молотова в Другій світовій війні та роль німецько-радянських домовленостей у поділі світу.

18 05 2022

https://chytomo.com/92738-2/