на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тімоті Снайдер, історик, професор Єльського університету

У РФ є ядерна зброя. Але це не значить, що вона переможе у війні. Історія на боці України





 

Перемога України над Росією не буде дивиною. У війнах останніх десятиріч найчастіше менша держава перемагала більшу

Коли дискутують про війну Росії проти України, дехто стверджує, що ядерна держава не може програти війну. Це повна нісенітниця. Так небезпечно думати.

Їхній аргумент – саме це нам продемонструвала Холодна війна

Насправді Холодна війна продемонструвала абсолютно протилежне: ядерні держави програють війни постійно.

Хто виграв війну між Сполученими Штатами (з ядерною зброєю) та Північним В’єтнамом? Північний В'єтнам, звичайно. А між Радянським Союзом (з ядерною зброєю) та Афганістаном? Афганістан, звісно.

До всього Холодна війна була періодом деколонізації, коли держави-колоністи програвали вирішальні війни антиколоніальним рухам або державам. Росія сьогодні діє як колоніальна держава. 

Взагалі, у війнах останніх десятиріч найчастіше менша держава перемагала більшу. Ядерні держави програють війни, як і великі країни, а імперські сили будуть роздавлені. Аналізуючи історію, перемога українців над Росією не буде дивиною.

Незнання деякими людьми новітньої історії ускладнює перемогу України. Неправильними висновками з подій минулого ми виправдовуємо свою бездіяльність сьогодні

Якщо Україна програє цю війну, то не тому, що вона мала її програти. Українці роблять все, що можуть, і історія показує, що у них є шанс. 

Програш України може стати наслідком використання деякими людьми викривленої історії. Таким чином вони виправдовують свою бездіяльність у ці вирішальні тижні, які визначатимуть напрямок життя людства впродовж наступних десятиліть

10 06 2022

https://www.liga.net/ua/politics/opinion/yadernoe-orujie-ne-garantiruet-pobedu-rossii-v-voyne-istoriya-na-storone-ukrainy