на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Marc Raymond Wilkins, швейцарсько-британський кінорежисер і сценарист

Сьогодні Росія - це фашисти Європи

Деякі мої друзі звинувачують мене в тому, що я русофоб.
Поки я тричі на день стикаюся з авіанальотами, і я бачу, як бомблять цілі українські міста, включаючи лікарні, школи та театри, поховають тисячі мирних жителів під його гравієм, мене просять "зглушити тон мого голосу і прийміть мовчазну згоду росіян цим воєнним злочинам, бо їм може загрожувати тюрма, якщо вони протестують. "
На жаль, більшість росіян з гордістю підтримує свій уряд. Тільки дуже маленька меншість протестує. Я поважаю всіх росіян, які активно підтримують Україну допомогою та притулком в Європі, або гучно протестують, як російських експатів, які вчора вийшли на вулиці Праги. Але цього недостатньо, враховуючи 144 мільйони громадян Росії, які повинні протистояти цій війні.
Ніна Хрущова, правнучка колишнього радянського прем'єра Нікіти Хрущова та професора міжнародних справ, всього кілька днів тому використала дуже чіткі слова:
Сьогодні ми (росіяни) - нові фашисти Європи. Це розбиває моє серце. Мені соромно. Ми - ворог світу. "
Я не русофоб, але я проти людей, які мовчать, поки їхня нація повертається в сторону фашизму.
Близько 2004 року почав працювати кінорежисером в Росії, Україні, Румунії, Угорщині, Чехії та Польщі. Для мене всі ці країни були "постсовєтськими", розвиваючи своє перспективне майбутнє на Сході Європи. Я відчував натхнення, коли бачу, як розвиваються суспільства, неважливо, чи це було в Санкт-Петербурзі, Одесі, Кракові чи Києві.
Коли почалася Революція Майдану, 2013 рік, мене вразило, як більшість моїх молодих та креативних російських друзів, людей з кіно, мистецтва та рекламного світу, вболівали за анексію Криму, війну проти України та кремлівського бруду тал підтримка режиму Януковича. Здавалося очевидним, що ми маємо об'єднатися проти Путіна, автократа, гомофоба, екс-кГБ, який керує країною, повною мертвих журналістів та ув'язнених опози
Я почав вивчати деталі, розмовляв з сотнями людей, і нарешті зрозумів, що століттями лютує російська агресія проти України та інших сусідніх держав. Народ Росії відчуває себе перевагою свою, як кажуть, "молодшого брата" Україну. Не Путін це вигадав, і промив людям мізки, а він просто продовжує російську традицію з історією в сотні років.
Агресія росіян проти України досягла свого жахливого піку в так званому Голодоморі (смерть від голоду) на початку 1930-х років. Від 6 до 12 мільйонів українців померли голодом, що організував московський радянський режим. Путін тоді ще не народився, але уряд в Росії вже дуже чітко говорив про свою політику щодо народу України.
Зараз, після 4 тижнів війни, від російських куль та бомб загинули тисячі українців, багато жертв - діти, біженці та пенсіонери. Українську інфраструктуру, вартістю сотні мільярдів євро розбомбили вщент російська армія. Народ Росії міг би протистояти цьому терору, але натомість просити нашого співчуття через те, що йому загрожує в'язниця за протест Що жорстокіше: смерть від бомбардування чи якась в'язниця?
Я цього не розумію. Я це не поважаю. Я не буду "знижувати свій тон" у протистоянні народу Росії з реальністю.
Як казала Ніна Хрущова та всі інші росіяни, які мають силу говорити правду: Сьогодні Росія - це фашисти Європи. Я вдячний кожному росіянину, хто це визнає.
Я не русофоб, але ця війна прийшла з Росії. Якщо ви росіянин і не вважаєте себе фашистом, я очікую, що ви будете боротися з цим режимом.