на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тексти.org.ua

Як російська пропаганда використовує фото дітей.
Приклади з Херсонщини

Росія любить використовувати дітей у пропаганді. Ще з радянських часів там видавали безліч книжок про Леніна й дітей і малювали такі самі картини у класичному стилі. Сталін теж полюбляв, щоб його оточували діти, принаймні на агітках. Путінська Росія творчо розвиває цю традицію. Поки в РФ дітей від дитячих садочків до технікумів вишиковують літерою "Z" або просять намалювати георгіївську стрічку, українські діти в Херсоні й інших окупованих містах вимушено стають живим доказомщасливої окупації”. 

 

https://texty.org.ua/media/images/lenin_ta_diti.original.png

Тему дітей експлуатували й перед початком війнитоді мотивацією для багатьох росіян іти вбивати українців була теза, щоУкраїна 8 років бомбить дітей Донбасу”. Але після початку великої війни тема змінилася. Тепер діти стали символом щасливого нового життя на окупованих територіях. Місяці життя в підвалах, знищені будинки, втрачені друзі й родичі залишаються поза кадром. 

Чому діти? Бо вони – це позитивні емоції, адже хто не любить дітей? А тому пропагандистські тези з дітьми глядачі та читачі швидше і легше сприймають та засвоюють. Є й інша, стратегічна мета: досягти довготривалого впливу, виховавши цих дітей у межах своєї ідеології та “правильнихдержавних символів і свят. 

Ми дослідили, як використовують дитячі образи в російській пропаганді на новоокупованих територіях. Для цього за допомогою машинних алгоритмів проаналізували всі зображення з 13 херсонських окупаційних телеграм-каналів за весь час окупації (разом близько 20 тис. світлин). На 2400 із них виявили обличчя людей, а на 420 – хоча б одну дитину.

Офіційні плакати “з Кремля”

Навіть там, де, здавалося б, дітей зовсім немає й не має бути, наш алгоритм розпізнавання облич їх знаходив – на офіційних листівках і плакатах. 

https://texty.org.ua/media/images/plakati.original.png

Пропагандисти на окупованих територіях намагаються всіляко підкупити населення різноманітними соціальними програмами та просто абстрактним кращим майбутнім. Відтак на більшості плакатів зображено або молоді сімʼї з дітьми, або пенсіонерів. Картинки з дітьми позитивніші, тому їм і надають перевагу.

https://texty.org.ua/media/images/image2_kpOtgzQ.original.original.png

Піонери, російський прапор і георгіївська стрічка

І в Росії, й на окупованих нею територіях діти є одним зі способів легітимізувати пропагандистські символи (а через них – і владу, яка їх представляє). Георгіївська стрічка на милій дівчинці працює значно ефективніше, ніж на піджаках колаборантів. Ветеранів 9 травня на камеру вітають не тільки місцеві політики, а й учні шкіл. А будь-який концерт дитячої творчості швидко перетвориться на інструмент пропаганди, якщо всі виступатимуть на тлі величезного російського прапора чи триматимуть у руках білі, сині й червоні повітряні кульки.

https://texty.org.ua/media/images/pioneri.original.png

Начало формы

Конец формы

Щасливе дитинство в окупації

День Росії, День міста, день (псевдо)референдуму – все це насправді створено для того, щоб діти були щасливими. Принаймні так ці свята намагаються продати своїй аудиторії адміністратори окупаційних телеграм-каналів. Вони обіцяють безплатних аніматорів і феєрверки (під час війни!), роздають морозиво (разом з російськими прапорцями) та вважають за вершину російської щедрості організовану поїздку в Крим – усе з обовʼязковою фотофіксацією та поширенням усіма місцевими телеграм-каналами й кількома загальноросійськими.

https://texty.org.ua/media/images/vidpochinok.original.png

З початком так званоїевакуаціїдитячіоздоровчі поїздкиактивізувалися – з окупованих територій у Росію або Крим вивезли вже кілька десятків дітей – і цього навіть не приховують. А в повідомленні Кирила Стремоусова про вивезення 46 “сирот из дома малютки” з Херсона в Крим можна побачити хештеги “#Сталин”, “#Путин” та “#СвоихНеБросаем” – ідеальний зразок мішанини пропагандистських тез та експлуатації образу турботи про дітей.

Російська гуманітарка – не тільки для пенсіонерів

Російська гуманітарка – один з основних інфоприводів для окупаційних каналів. Очікувано, що на фото з доказамиросійської доброчинностібагато дітей. Пакети й коробки з товарами вручають у школах особисто учням і мамам з дітьми. Часто фотографування стає своєрідною “платою” за отримання життєво необхідних товарів. А відтак про жодну інформаційну безпеку, право на приватність чи заборону з боку батьків фотографувати дитину й поширювати фотографії у соцмережах не йдеться

Принаймні жодної світлини, де обличчя дитини приховано / заретушовано, ми не побачили. Як і пояснення, чому жителі Херсона взагалі почали потребувати цієї гуманітарки.

https://texty.org.ua/media/images/gumanitarka.original.png

Діти та військові

Росія сильна, вона успішно наступає на всіх фронтах і добре контролює окуповані територіїСаме таке враження, підозрюємо, мали справити на читачів понад 1000 зображень з військовими та зброєю, які окупанти опублікували в херсонських телеграм-каналах.

А фотографії, де військові дають щось дітям (нехай навіть військовий сухпайок), мали б довести: російським військам у Херсоні раді всі. І їх не варто боятись (якщо ви, звісно, не збираєтеся на мітинг проти окупації). 

https://texty.org.ua/media/images/diti_i_viyskovi.original.png

Та за бажанням експлуатувати дітей задля цілей пропаганди ховається велика трагедія знищення дитинства, унеможливлення доступу до якісної медицини й освіти, постійне залякування та психологічний тиск, примусове вивезення в Росію і просто знищення. Не кажучи вже про пережиті жахи бойових дій.

Адже, нагадаємо, станом на 27 жовтня 2022 року щонайменше 1252 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. З них 430 загинуло

11 11 2022

https://texty.org.ua/articles/108181/hersonski-dity-v-obyektyvi-rosijskoyi-propahandy/