на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Плохій, український історик, професор Гарварду

Третя світова війна — це головний біль у Вашингтоні

Iсторик, директор Українського наукового інституту в Гарвардському університеті Сергій Плохій в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів про паралелі між нацистською Німеччиною та Росією, імперську традицію, розпад імперій та деколонізацію в академічних колах, а також про можливість переростання російсько-української війни у Третю світову.

Суспільне Культура зібрало головні тези історика з інтерв'ю.

 

Про розпад імперій

Сергій Плохій вважає, що корені сучасної російсько-української війнице відгомін столітньої історії. Так, у Першій світовій війні розпалися Османська, Австро-Угорська та Німецька імперії. Однак із розпадом Російської імперії сталося дещо інше.

"Ця війна — одна з багатьох воєн розпаду імперій. Це довготриваюча тема і в регіоніСхідній Європі, і в українській, і в російській історії. Бо реально розпад імперії почався вже під час Першої світової війни. [Російська] імперія розпалася так само, як Османська чи Австро-Угорська, але більшовики змогли зібрати її разом. За допомогою насильства та більш гнучкої політики до національних меншин, насамперед українців, які стали найбільшою меншиною в Радянському Союзі та отримали символічні ознаки державності: УРСР, Академія наук, уряд. Але Радянський Союз помер смертю імперії", зазначає історик.

Тому, за словами Плохія, у нинішній війні Україна відіграє найважливішу роль не тільки для себе, а "й також для розімперювання Росії". Саме тому, на думку історика, українська боротьба викликає симпатії в країнах, які перебувають у сфері впливу Росії, наприклад у Казахстані.

 

Схожість Росії та нацистської Німеччини

На думку історика, Росія певним чином наслідує Німеччину 30-х років XX століття. Наприклад, обидві країни мали травми поразки: Німеччина мала бажання реваншу після поразки у Першій світовій війні. А у випадку Росії, як каже Плохій, поразками сприймається розвал Радянського Союзу та закінчення Холодної війни.

"Спроба використання національних меншин, насамперед німців чи німецькомовних меншин та російськомовних, у спробі відбудови колишньої імперії чи великої держави — так звана Велика Німеччина, яка охоплювала б Австрію — з Австрії і почалося, та Велика Росія, де початок із Кримом. Паралелі очевидні", — зазначає Сергій Плохій.

Він додає, що бачить близкість між гітлерівською Німеччиною та нинішньою Росією в уявленні про те, що "якісь народи мають право на існування, а якісь народи не мають":

"Коли Путін говорить, що українці й росіяни — один народ, він не має на увазі, що росіянице українці. Він має на увазі, що українців не існує".

 

Монополізація Росією теми Другої світової війни

Сергій Плохій каже, що підтримка союзників не з'явилася нізвідки: вона базується не лише на геополітичних інтересах, а й на їхній інтерпретації історії.

"Тобто вони бачать, що фактично відбувається повернення агресивних війн ХХ століття. Це перша війна в Європі після 1945 року, коли відбувається анексія території", — додає історик.

Водночас науковець наголошує на монополізації Росією теми Другої світової війни та перемоги в ній, що пов'язує її з теперішньою війною як "денацифікаційною": "У будь-якій розмові про Україну сьогодні так чи інакше буде момент, пов'язаний з Бандерою та дивізією «СС Галичина». Ця тема запроваджена десятиліттями інституційно та фінансово підтриманою пропагандою. Імперії створюють дуже потужні наративи, бо вони довго вкладають в них ресурси".

Україну ж Плохій називає новим гравцем на міжнародній арені, який поступово змінює наративи.

 

Росія повертається до наративів ХІХ століття

Науковець розмірковує, що Путін не просто переписує історію, а повертається до імперських наративів ХІХ століття, "частиною яких було уявлення про українців як про частину «русского народа"».

"Цей наратив був приглушений у Радянському Союзі, а зараз він повернувся. Він був частиною думання російської опозиції. Бо те, що робить та говорить Путін, корелюється чітко з тим, про що писав і як думав нобелівський лауреат Олександр Солженіцин. Він писав про те, як облаштувати Росію, де Україна є її частиною, і що Херсон, Мелітополь та Донбас мають бути російськими. Ця традиція існувала, і Путін її використовує", — каже Плохій.

На думку історика, Путін не створює російські традиції, а є їхнім продовженнямсаме цим Плохій пояснює його підтримку серед населення. Водночас західний світ живе в інших наративах. Поки очільник Кремля вважає, що велич країни вимірюється в загарбаних територіях, то для решти світу важливі люди і створення продуктів.

"Росія застигла в постімперському чи імперському способі думання", додає історик.

 

Деколонізація академічної спільноти

За словами Плохія, під час повномасштабної війни відбувся тренд деколонізації та децентралізації східноєвропейських студій. Раніше євразійські славістичні студії були звернені насамперед до Росії, нині ж відбулися зміни тем конференцій євразійських студій та з'явилися студії україністики в низці університетів.

"Це переважно українська література і мова, яких раніше не існувало. Тобто університети вважають, що це серйозно, їм потрібні такі фахівці і вони готові створити саме постійні посади, а не наймати їх на рік чи два або погодинно", — зазначає Плохій.

Він додає, що серед науковців залишаються ті, хто говорять, що НАТО спровокувало Росію, але не про наративи, що українців не існує або вони один народ із росіянами.

Також у світових академічних колах залишилось зацікавлення російською історією. Плохій вважає, що люди вирішують вивчати російську історію через цікавість до Росії як частини світової історії"Ця війна трансформує цю ділянку". В академічних колах відбувається парадигмальний зсув в розумінні Росії і її ролі в слов'янській гуманітаристиці, вважає історик.

 

Чи можлива Третя світова війна

"Фактично, ніхто не планував і свідомо не наближав Першу світову. Ніхто не планував Другу світову. Для Гітлера це була спроба взяти під контроль ще одну країну. Перед тим він взяв Чехословаччину і ніякої війни не почалося", — каже Плохій.

За його словами, для Путіна повномасштабне вторгнення планувалося як "спроба повторити електоральний успіх, який прийшов з анексією Криму", адже війна планувалася як "спеціальна військова операція до двох тижнів".

"Світові війни стаються не за дизайном, вони стаються за якоюсь логікою подій. Якраз початок Третьої світовоїпереростання російсько-української війни у світову війнуце є найбільший головний біль у Вашингтоні. Це головна причина дозування, обмеження підтримки. Ми бачимо, що також є політична складова. А якщо говорити про стратегічну складову, це якраз ядерна Третя світова війна. На відміну від розвалу Росії, у Вашингтоні про це думають. Чи може вона (російсько-українська війна — ред.) перетворитися на більшу війну? Може. Чи обов'язково перетвориться? Ні. Дуже багато буде залежати від поведінки наших союзників і від поведінки Росії".

Водночас Плохій наголошує, що вірить у перемогу України як історик.

"Це дуже впізнавана сторінка історії. Це історія, яка розпочалася з американської революції. Це історія розвалу імперії. Ми знаємо, як ці історії закінчуютьсярозвалом імперій, виникненням на їхніх руїнах незалежних держав, як США. Я не бачу передумов, щоб наша історія, маючи інший початок, мала інший кінець. Питання коли, питання ціниречі, на які я не знаю відповіді. Але перемога, виживання та існування України як незалежної державице частина ширших історичних процесів, у це я вірю".

Олег Челяк

8 05 2024

https://suspilne.media/culture/741387-treta-svitova-vijna-ce-golovnij-bil-u-vasingtoni-istorik-sergij-plohij-pro-peremogu-ukraini-ta-rozpad-rosii/