повернутися про нас пишуть:

Чи потрібна Львову Корона?

Ігор МЕЛЬНИК

 http://postup.brama.com 4 липня 2003 р.

На вчорашньому семінарі, який проводив журнал "Ї", спільно з Інститутом українознавства та Інститутом розвитку міста у черговий раз розвинулась дискусія: чи потрібна королівському столичному місту корона? Корона у гербі, на шпилі Ратуші та у міських регаліях...

Науковий працівник Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича Ярослав Книш у своїй лекції розповів про малодосліджений істориками період галицької минувшини -- 1290-1340 роки. Одним із джерел, які дещо висвітлюють цю "кімерійську темряву" є трактат з ХІVстоліття -- "Книга знань про королівства...", у якому згадується, зокрема, Львівське королівство з містами Львів (Lemberg), Київ, Володимир, Пінськ та Сівер. Пан Книш висловив припущення, що окрім відомих королів Галицької Русі, Данила та його онука Юрія, могли бути коронованими теж і Лев Данилович та інші володарі краю. І Львів міг деякий період бути столицею цього Львівського (чи Руського) королівства.

Декан історичного факультету ЛНУ ім.І.Франка Роман Шуст нагадав, що польський король Казимир ІІ, захопивши Львів, вивіз з королівського столичного міста, усі королівські регалії. А у ХІХ столітті місто Львів мало на своєму гербі королівську корону і поряд з Краковом іменувалось королівським столичним містом. Хоча просто королівськими містами найменувались багато міст колишньої Речі Посполитої, які мали королівські привілеї і не підлягали владі окремих магнатів.

Професор університету Леонід Зашкільняк повідомив, що польське місто Люблін минулого року офіційно звернулось до польського сейму з вимогою надати йому звання королівського столичного міста, бо свого часу було місцем перебування королівського трибуналу.

Щоправда дехто з учасників дискусії поставив під сумнів доцільність надавати місту якусь "монархічну" атрибутику. Інші сперечались чи сучасна "міщанська корона" на Гербі Львова відповідає його статусу, адже подібні "муровані корони" використовують у своїх гербах європейські міста повітового рівня.

Натомість багато присутніх схилялась до думки, що місто мало б зафіксувати якось свій королівський статус, хоча б встановивши корону на шпилі Ратуші. Адже коштів на таку коронацію з міського бюджету не потрібно, бо завжди для такої справи знайдуться меценати.

"Якщо б інші міста у світі мали б підстави для такої промоції, вони б зробили це без дискусій", - - вважає директор Інституту розвитку міста Андрій Садовий, розказавши, що ідея коронації Львова виникла в середовищі галицьких лицарів кілька місяців тому. Її підтримав Блаженіший Любомир Гузар, який обіцяв поговорити на цю тему з Папою Іваном Павлом ІІ.

Тож можливо, з благословення Святішого Отця Львів знову має шанс повернути собі звання королівського столичного міста.